Bild

Bild

måndag 30 augusti 2010

Mera skördrelaterade saker.

Årets morotsskörd! Måste säga att jag är rätt nöjd. Tydligen bra jord för detta. Så nu gäller det att hitta bra recept, för utom att bara käka. Chutney, marmelad mm...
Det blev gott! Var lite skeptisk innan, men det blev bra. Fryser in denna omgång, nästa försöker jag lägga in i stället.

Tvättade och klara för förvaring eller tillagning.


Årets första äpplemos på blandad fallfrukt. Denna variant är med bitar i. Vi gillar det. Denna omgång fryses, ska prova att hermetisera nästa. Kanske jag får ta i lite natriumbensonat då. Men bara lite så det inte tar smak,,,




söndag 22 augusti 2010

Grönsaksutvärdering 2010



Tomat; Black sweet cherry, Runåberg.
Andra året med denna goda körsbärstomat. Växer bra och ger ganska mycket. Otroligt god smak. Hela plantan torkar i augusti trots mycket frukt kvar och normal vattning. Nästa år kompletterar jag med andra körsbärssorter. Kanske gardeners delight.
Betyg: Nöjd.


Paprika; Yesil Tatli, Runåbergs.
Har växt på bra hela säsongen och givit mycket frukt. De blev dock inte så stora som jag trodde. Smaken är söt och god. Nästa år ska jag gödsla bättre.
Betyg: Nöjd


Tomat; Bellstar, Runåbergs. En pastatomat som skulle vara god att göra såser på. Denna sort kommer jag inte pröva igen. Den smakar inte så mycket och många av frukterna har möglat. Problemet med busktomater är oxå att de är svåra att stötta. Nästa säsong blir det mera smakrika busktomater, jag letar sort. Bellstar har ändå givit mycket frukt.
Betyg: Inte så nöjd.


Grönkål; Pentland brig, Runåbergs.
Växer mycket bra och är vacker. Men nästa år blir det under tunnelduk. Kållarverna är alldeles för snabba! Förhoppningvis tar dessa sig och kan bli bra mat för hönsen i alla fall. Kör samma sort nästa år.
Betyg: Nöjd.


Morötter; Autumn king 2 och Berlicum 2, Runåbergs.
Är mycket pålitliga. Stora, fina och goda morötter som aldrig har blivit angripna.
Betyg: Mycket nöjd!

Vaxböna; Rocquencourt, Runåbergs.
Mycket god sort som är otroligt lättodlad. Det blir hur mycket som helst. Smaken är mildare och godare än brytbönan.
Betyg: Mycket nöjd!



Spritböna; Borlotto lingua, Runåbergs.

Finfin böna som jag hoppas blir bra som torkad böna. Blir den det så odlar jag mängder nästa år. När den väl gror så växer den bra. God att koka som färsk också.

Betyg: Mycket nöjd!

Märgärt; Alderman, Runåbergs.

Pålitlig, god ärta. Hela plantan gulnar fort i augusti. Nästa år provar jag någon ny sort.

Betyg: Nöjd.


Bondböna; Hangdown, Runåbergs.

Härlig grönsak, bönorna smakar underbart. Växten tar mycket plats. Kan sås mycket tidigt och djupt.

Betyg: Nöjd!


Ruccola, Runåbergs.
Alltid lättodlad och god. Här är en suddug bild på fröställning. Ska ta egna frön och så nästa år.
Betyg: Mycket nöjd!


Sommarsquash; Gold rush, Runåbergs.

Växer så det knakar. Ganska smaklös. Rolig att odla, med nästa år blir det en ánnan sort.

Betyg: Nöjd!

Huvudsallad; Red deer tounge, Runåbergs.

Mycket god och mild sallad. Ska sås tidigt för att bli god. Ger mycket per frö. Vacker i landet.

Betyg: Mycket nöjd!

Pumpa; Connecticut field, Runåberg.
Har satt ut två plantor efter uppdragning i växthuset. Plantan jag satte i komposten har givetvis vuxit bäst. Tre än så länge gigantiska frukter växer så det knakar. Plantan behöver hjälp med pollonering.
Betyg: Nöjd!















































































































































































söndag 15 augusti 2010

Roligt, inspirerande och gott!!

http://http://svtplay.se/t/133574/det_goda_livet
Detta är en ovanlig syn på sommaren. Men jag eldar inte för värmen, utan för fukten. Eller mot fukten snarare. Värmen i spisen drar med sig fukten i grunden uppåt. Det är iallafall min förhoppning. Det är så fuktigt i huset nu så att saltet sätter sig i ströaren och tvätten torkar inte. Sedan gör det ju inget att det luktar gott när man eldar.

Dagens att göra lista:
Hämta ved.
Fixa spläntor.
Kitta ladugårdsfönster.
Slipa och spackla klart i hallen.
Leta efter burkar till örtsaltet och fylla på dem.
Är nöjd om hälften blir av för merparten av dagen kommer ändå att tillbringas i trädgården som vanligt!
Idag har jag gjort örtsalt igen. Förra gången blev det otroligt bra och gott. Då gjorde jag med lite grövre salt. denna gång provade jag med finmalet, ekologiskt salt utan tillsatser. Nu ligger det på tork och ser riktigt härligt ut. Har i: Libbsticka, rosmarin, oregano, timjan, salvia, mynta, lök och vitlök.
Våra två små kycklingar som kläcktes i mars har börjat värpa. De går ut hårt med en äggvikt på 26 gram! Inte mycket att bli mätt på med hur gulligt som helst. Och som orolig hönsmamma så är jag glad att allt funkar och de är friska. Midi och Maxi!