Bild

Bild

tisdag 24 juli 2012

Semesterhäng


Ja, mest hänger vi med Ulla som hunnit bli tio veckor. Hon är en väldans duktig katt och extremt busig...


Som tur är vill Majken gärna leka! Ulla är överlycklig för detta och anfaller Majken ungefär hela tiden. När vi ska åka någonstans så är det dessutom bra med lite kattvakt och då får Majken rycka in.


Som när vi drog till Gunnebo och tittade på deras raka grönsaksland. Nu är ju vi runt Lisch bortskämda med Läckö och den fina trädgården där, men detta var inte så tokigt ändå. Rejäla kanter av trä och halm i gångarna. Det får det nog bli i kökslandet här också när vi fått dit våra träkanter som ska vara faluröda.


Ett sånt här trevligt hus skulle vi också gärna ha på Soldatkullen. 1700-tal, funkis och växthus/orangeri i ett!


Blev inspirerad av några olika växtstöd som var båda enkla och fina.


Violruta


Här har pionerna fått fina stöd. Kommer definitivt att ta efter.


Här har vi strutformad avenbok (eller vanlig bok). Snyggt på något sätt.


På väg hem hittade vi en fin liten skogtjärn vid grusvägen mellan Skepplanda och Sollebrunn.


Och en väderkvarn


Om man vill ha stora svarta vinbär ska man tydligen sätta plantan mitt i hönsgården. Hönsskit är the shit!


Broccolin växer på snabbt nu. Den är inte lika kraftik som förra året men kommer att ge mycket ändå.Lavendel


Nya sorten Selandia, som en persika.


Bondbönor? Ja tack.

måndag 9 juli 2012

Ulla och MajkenJa, bilderna får tala för sig själva. Vi hoppas på att Majken mjuknar snart. Hon verkar intresserad i alla fall. Ulla ger sig i vilket falla inte. Den svarta katten ska bli hennes!

Rosor och grönsaker


Mme Plantier blommar rikligt i år. De rosor som står en bit från huset klarar sig bäst från skadeinsekter.


Även königen av Dänemark ser fin ut. Den är inte så stor än, men den verkar trivas ändå.


Grönsaksland från ena hållet.


Tupp med hönor.


Grönsaksland från andra hållet. Sniglarna gillar inte detta landet så mycket, antagligen för att det ligger så öppet. Tack för det...


Örtagården i full blom. Ska skörda oregano och mynta idag.


Den fina, fina gula fingerborgsblomma som jag köpte för några år sedan.


 Kornvallmon behöver bara sås en gång sen kommer den snällt tillbaka. Bara man inte rensar för noga.


Snart dags för skörd.


 En av de absoluta favoriterna. Malva. Just också för att den växer precis vart den vill.


Björnbären börjar äntligen att ta ordentlig plats på ladugårdsväggen.


Den "osnygga" sidan av huset. Fast ovanligt smart tillbyggd! Tillbyggnaden syns knappt från framsidan. Vi kallar den delen av huset för nybygget. Det är från -68.

torsdag 5 juli 2012

Hej Ulla!


Idag flyttade Ulla in i lilla torpet. En liten blandkisse med Norsk skogskatt i sig. Första timmarna har gått galant och Ulla gick tom på lådan efter bara en liten stund. Sedan har hon lekt, lekt och lekt. Antagligen kommer hon att däcka i farten snart. Hon är otroligt gullig, men Majken tycker hon är sådär. Väser och morrar lite, men Ulla är cool och verkar inte rädd.


Bra leksak tycker Ulla och har toklekt med råttan en lång stund.


Fast lite läskig...


Tyvärr var Ulla inte 12 veckor gammal som vi trodde utan det visade sig att hon är betydligt yngre, kanske bara nio. Känns sådär faktiskt, men nu är hon här och vi får göra det bästa vi kan för att hon ska ha det bra. Söt-Ulla!

måndag 2 juli 2012

Mera loppis, trädgård och gammelskog.


I lördags var vi i Råglanna och fyndade, en riktigt bra och stor loppis som alltid bjuder på fynd. Bra sorterat också vilket uppskattas. Jag har mer och mer börjat snegla på äldre porslin som tex "rio" ovan. Vet ej exakt när det är tillverkat men jag tippar på 30-40-tal. 20 spänn för två halvdjupa tallrikar.


 En fin Rörstrandskanna från 40-talet; Karina. 20 spänn den med.


Gav 30 kronor för dessa fina små bestick. Och då är det alltså 10 av varje egentligen. Fotade bara två.


Nu är det tredje burken med detta mönster som jag hittar på loppis. Denna är i nästan nyskick och luktar fortfarande kaffe. Innan har jag köpt en likadan och en större variant som vi har kaffe i. Jag är riktigt förtjust i dessa burkar.


Söt liten emaljkopp i knallgrönt. Har en större variant i rött. Extra roligt att hitta saker som hör ihop med  det man redan har tycker jag. 

 

Ett härligt sovtäcke till katterna. Uppe i gästrummet där de håller till på nätterna använder vi sovtäcken för att skydda gästsängen från hår och smuts. Detta var i fint skick, luktade rent och kostade 30 kronor.


Och nu till vad som skördas för tillfället. Förutom sallad och rädisor så plockas det jordgubbar och kålrabbi. En av broccoliplantorna har fått fnatt och skickade iväg en blomma så fort att jag inte hängde med. De andra har inte alls kommit så långt. Kanske för att de ideligen attackeras av mördarsniglarna. 


Mme Hardy tokblommar och det är förstås fantastiskt. Buskrosorna vid ytterdörren har vuxit sig stora och fina och blommar rikligt. Precis som jag föreställde mig för sex år sedan då jag köpte plantorna på höstrea.


Solange gör ingen besviken. Himmel vad jag gillar pioner... de är nästan overkliga.


Nya tomatsorten Selandia ser fin ut. Hoppas den smakar lika bra som den växer.


Sibiriak ser ut att ge stor skörd. Precis som förra året.


Sparrisen växer på bra (tror jag) och ska snart få ny U-jord. Man måste ju fjäska lite så att den får så bra start i livet som möjligt. En sparrislist kan ju tydligen ge skörd i många år.


I går travade vi ut i skogen för att leta kantareller (för det finns ju sååå mycket säger alla) men vi hittade bara småttisar. Och denna skönhet! Kommer ej ihåg just nu vad denna svamp heter men vacker är den.


Som sagt, småttisar...


Om man har hela trädgården full av mördarsniglar och har ihjäl några hundra varje kväll då blir man riktigt glad av denna filur. En svensk skogssnigel. Alldeles kolsvart och fin. Om mördarsniglarna inte åt upp hela grönsakslandet och inte förökade sig absurt snabbt så skulle jag säkert tycka att de också var fina, men nu. Nej tack.