Bild

Bild

lördag 10 november 2012

Mustfabriken är igång


Sista mustingen för i år. Så här går det till. Först måste man ha ganska många äpplen. Detta är ungefär en tredjedel av det vi mustade idag. Sorten på bilden är Cox pomona. Vi mustade även Uveredsäpplen.


Man krossar äpplena i en kross.


Äpplekrosset ser sedan ut så här.


Man lägger krosset i äpplepressen i en linneduk. Man snurrar på vevarmen och vips kommer den finaste must!

Flaskor i 100-gradig ugn.


Värm musten till 80 grader och håll den temperaturen i ca 20 minuter. Här använder vi inga moderna termometrar...


Häll upp på de varma flaskorna. Klart!

fredag 9 november 2012

Sidensvans och jordärtskockor.


Grävde upp en planta jordärtkocka idag för att se hur mycket det blivit. Det är ingen ide att ta upp alla eftersom de står bäst i jorden tills man vill använda dem.  Samtidigt är det inte så kul med tjäle och en meter snö så man får liksom följa vädeleken. I alla fall har det blivit hur mycket som helst. Satte två små skockor bredvid varann på ett ställe och avkastningen är inte dålig. I helgen blir det potatis och skockgratäng!


 Vårt Cox Pomona har fått finbesök idag. Ett gäng sidensvansar på tre kom förbi och snaskade loss. De var inte så blya för mig så jag kunde gå fram och ta några foton. Så fina fåglar de är.  Ja, Ivar är också fin. Guld-Ivar.


måndag 5 november 2012

November


 Vi har efter lite letande hittat vårt nya soffbord. Vi visste vilken stil vi ville ha och hade kollat runt lite på blocket. Tyvärr fanns de bord vi var intresserade av alldeles för långt bord och priserna var därtill saftiga. För några veckor sedan ramlade vi in på Agapes möbelavdelning i sockerbruket och där stod det. Vi prutade ner till hälften pga av ganska kraftiga skador på bordskanten. Vi tycker att det blev riktigt fint i vårt lilla hem.


Nystädat växthus. Allt höststädande i trädgården har blivit försenat pga av vätan, men vad tusan gör det? Våren kommer ju ändå...
Sparrisen som ska i jorden till våren


Den röda grönkålen som ej vuxit sig stor, men däremot vacker.


Höstaster


Vi har bytt det gula bubbliga glaset mot klarglas. Kanske inte tidsenligt, jag har ingen aning vad som gäller lyktor. Tanken är att det ska lysa upp mera eftersom vi inte har någon övrig utebelysning. Nu fattas bara en finare glödlampa. Känns inte så bra med en modern, men visst finns det fina lågenergilampor som ser ut som gamla glödlampor?


Lilla hönsflocken har rekordruggat! Nu har de börjar lägga enstaka ägg igen. Någon gång om året får vi köpa ägg i affären. I år räckte det med ett tolvpack. Man får ju också anpassa äggkonsumtionen och äta färre när hönorna vilar.


Tjejerna väntar på Magnus fårfrisör. Det blev lite senare i år pga av flera skäl så ullen är riktigt lång. Som vanligt kommer vi att få sötslag när de är nyklippta. Nästa fredag blir det av.


Det blir till att rensa noga.


Lilla My i kladdig, lerig och blöt fårhage.