Bild

Bild

tisdag 23 augusti 2011

Morotsutvärdering och onsdagsmorgon







Ledig dag = Morotsskörd. Det blev en hel del och nu ligger alltihopa fint i nätsäckar. Sorterna är Autum King och Berlicum från Runåbergs och trots att jag bytte växtplats och jord i år så växte de på som tusan. Bra frön.

I hönshuset hänger stora fång med brännässlor som ska bli vinterfoder till hönsen. Ska försöka ta in mer för det går åt.
Det hänger även klasar med gul lök. Nästa är blir det till att odla mer lök för det var otroligt lättodlat. Inte blev de så stora som de kan bli, men de smakar bra. Har odlat lök och morot i varannan rad, det ska vara bra mot skadedjur och det verkar ha funkat.

Många grönsaker är goda och lätta att odla; sallad, rädisor, tomater osv men det är något speciellt med de som går att lagra. Jag gillar att ha grönsaker i jordkällaren som håller sig över vintern och som det bara är att gå och hämta av. Morot, lök, grönkål, potatis och andra rotfrukter. Och så klart äpplen.

tisdag 16 augusti 2011

Färdigt fårstall finns för fåren









Nu slipper damerna bli blöta av regnet.

måndag 15 augusti 2011

Mera trädgård.


















Det växer...så det knakar.


Tomatutvärdering 2011

Black sweet cherry, eko.
Jättebra som vanligt. I år gav den ännu mer än förra året, antagligen pga bättre jord. De blir som stora körsbärstomater, söta som godis och de kommer att mogna undan för undan till oktober hoppas jag. En stadig tomat i växthuset!

Sibirijak, eko.
Första året med Sibirijak och jag är fast. En liten busktomat som ger massor! Stora fina, friska tomater som blev färdiga hyfsat samtidigt. Vilket gjorde att jag kunde koka finfin tomatsås. Goda i sallad oxå. Detta blir en återkommande vän i växthuset.

Brandywine, eko.
Alltid lika god. Denna sort kommer jag att fortsätta odla, fast jag skulle önska att den gav lite mer per planta. Men den goda smaken väger upp. Kräver den bästa jorden. Vacker är den också, som en rosa dröm.
Gelbe Dattelwein, eko.
Nej, denna sort vill inte hemma hos oss. Blommar rikligt men sätter inte så mycket frukt. Jag har nog skakat klasarna dåligt. Nästa år får denna visserligen goda sort ge vika för någon annan favorit eller någon ny sort.


Nu är ju inte säsongen slut, jag räknar med att käka hemodlade tomater ett tag till, men redan nu så kan jag se hur det gått. Nästa år är jag sugen på att hitta en god, vit sort.
Tomater är bland det bästa man kan odla enligt mig. Skillnaden mellan köpe- och hemmatomater är stor!

tisdag 9 augusti 2011

Ladugårdsgolv och gosefår





Nu har vi äntligen börjat med golvet till det som ska bli fårens lilla stall. Vi har lyft olika delar av ladugården och lagt under stenar. Tungt och slitigt. Reglarna börjar komma på plats och snart är det dags att börja snickra golvbrädor.

Fåren har blivit riktigt gosiga. Igår fick vi till och med klia på Lisa (mitten) en lång stund. Annars har hon bara velat nosa lite. Vad som är ännu roligare är att lilla My (nederst) har blivit gosigast av alla. Vi upplevde henne näst intill rädd ända tills förra veckan. Förut när vi kom så sprang hon iväg. Nu följer hon oss i hälarna och vill att vi kliar runt halsen och på ryggen. Lilla My har även fin ull som jag hoppas kunna göra något av när hon blivit klippt.


torsdag 4 augusti 2011

Donuts från River Cottage.



Så himla enkelt! Trodde jag aldrig. Och gött enligt maken. Jag gillar inte donuts, men att göra dem var kul.

Tomatsås ala Hugh



Halvera tomater och lägg i ugnsform, släng på lök, vitlök, örter av olika slag, salt, peppar, lite socker och ringla över olivolja. Kör detta i ugnen på låg värme (kanske 125) i en-två timmar. Passera sedan och så har du tidernas tomatsås att konservera in eller frysa. Använd i köttfärssås, grytor och lasange mm. Tack Hugh Fearnley Whittingstahl för det receptet.