Bild

Bild

måndag 25 juni 2012

Midsommar och kattunge


Trots förkylning och halsont så svängde vi ihop lite god midsommarmat. Från Ica gjorde vi detta recept med kavring, lax och lite annat. Smakade riktigt bra!


Tårtan också...
Vi har inte så många kattleksaker, eftersom våra katter går ute. Men när de var små så skaffade vi en lektunnel för att ha nåt att leka i då de ännu inte fick gå ut. På den tiden var tunneln inte så poppis, men nu kan Majken knappt gå förbi den utan att få fnatt.
Tanken var att den lilla kattungen som ska flytta in nästa vecka ska få leka med tunneln, men vi får väl se om Majken tillåter detta.
Kattungen kommer från Tidaholm och är lurvig och grå.


Idag är det lite fuktigt och kallt inne och då passar det bra med lite eld.

måndag 18 juni 2012

Öppen Trädgård och Jordbruksverket


I går var jag och mamma och besökte tre trädgårdar som deltog i Öppen Trädgård. Vi var bland annat hos en tjej i Sunnersberg som har en underbar trädgård. Det var kul att se en trädgård som liknar ens egen lite grann men ändå bjuder på så mycket inspiration. Det häftiga var att på denna plats fanns inget mer än en hage 2006. Och redan åstadkommit så mycket! 
På bilden ovan står jag på en grusplan och gången mellan syrenerna leder upp till husets uteplats. Jag tyckte det var fantastiskt fint planerat att gömma uteplatsen och samtidigt göra trädgården så spännande. Uteplatsen blir också på detta vis väldigt skyddat.
Jag har funderat mycket på en häck av pioner och jättedaggkåpa och här fick jag se hur väl daggkåpan fungerar.


Väl uppe vid uteplatsen trängdes pionerna och andra perenner och skapade en härlig plats. Kan säga att jag blev extremt sugen på att skapa fler rum och plantera fler pioner nu!


De pioner vi har håller på att slå ut så fler bilder kommer. Här är Solange.
 

Och här är pionen vid bakre trappan som har en mycket vacker färg. Den är för övrigt gigantisk och verkar trivas bra trots skuggigt läge. Sedan vi målade om huset så tycker jag också att färgen framhävs ännu mera.


Har idag sorterat alla glasburkar som stått i jordkällaren. Tyvärr är det för fuktigt där inte samt fullt av mögelsporer så många av locken och därmed burkarna fick kasseras. De andra nu nydiskade kommer att förvaras inne i huset istället. Även om jag fick slänga (läs återvinna) en hel del så har jag så jag klarar mig tror jag. Detta året klarade vi oss på enbart hemlagad sylt. Det blev till och med ett överskott då vi har svartvinbärs, lingon och jordgubbssylt kvar. Någon liten burk äppelmos finns också. Snart stundar nya syltkokartider. Bästa receptet från förra året är plommon- och äppelsylten.Visst är det synd på en sådan fin källare. Vet inte hur vi ska göra för att det ska bli bättre förhållanden inuti...


Har idag också bråkat med jordbruksverkets e-tjänst. Försöker beställa en ersättningsbricka till Lilla My som tappat sin, men det verkar helt omöjligt. Antagligen är det ju jag som gör fel, men varför ska det vara så krångligt?! Får ringa kundtjänst. De tre små gummorna har för övrigt fått byta hage och denna gången blev flytten en riktig språngmarsch, nästan så Lisa fick andningsbesvär. Får ta det lite lugnt med tanten framöver...

torsdag 14 juni 2012

Grönsaksodling 2012


Grönsakslandet vid växthuset ser inte prunkande ut, men det mesta bor under duk på grund av fucking mördarsniglar som nu intagit soldatkullen på allvar. Jag har nu röjt runt alla kanter med trimmer för att få det så ljust som möjligt. Till vänster växer pumpor. Längre bort i samma land växer grönkål och purpurkål.. Allra längst bort har jag salladskål. Uppe till höger lök och morot och längst till höger bor broccoli och sallad. Majsen huserar i tunnan och lilla rundeln av trä.


I växthuset prunkar det och tomaterna har lagom fart tror jag. Paprikan är lite seg, men det är ju bara juni.
Vinrankan har blommat bra i år. så det blir nog gott om vindruvor.


Här är några Sweet Black Cherry som snart vill bli mat till oss!


Basilika av det mörkare slaget. Så underbart vackert.


Så till det stora kökslandet, nu med fyra bäddar. Här växer också en del under duk, både för värmen skull och för att skyddas mot de fördömda sniglarna.


En rad med bondbönor blandat med ringblommor och persilja.


En bädd innehåller spenat, ruccola, jordärtskockor och sallad.


En lååång rad med rädisor, rättika, salladslök och kålrabbi.


Kålrabbi ja, nästan onaturligt lila och jättevacker grönsak. Ska bli spännande att laga mat på den.


Mörk bild, men under duken växer morötterna och runt kanten gul lök.


Potatis


Kortsidan som nästa år ska få sparris har nu blomkål och sallad hos sig.


Andra långsidan. Där växer det röd lök, purjo och rödbetor.


Vid varje "tipistolpe" har jag satt en rosenböna som får klättra loss.


Under täcket växer borlottisar.


Helheten är bäst tycker jag. Vad gott det ska bl! Och är, för ruccolan och spenaten skördas redan frekvent.

Fint ändå
Vädret är ganska kasst, men undantag för korta stunder av sol och värme. Många klagar, jag också, men faktiskt är det ju lika vackert ute ändå. Så idag tog jag med kameran och fotade en mulen men fin trädgård. 

Guld-Ivar och damerna sprätter glatt runt i örtagården. Han är söt Ivar och tar hand om sina damer på ett mycket föredömligt sätt.

fredag 8 juni 2012

Gödselstack och Hammock


Hittade en fin kudde på loppisen i Norra Härene. Tio spänn.


Vi firade nationaldagen med att shoppa en hammock. Har redan hunnit somna i den två gånger. Otroligt skön möbel och antagligen kommer stora delar av semestern att tillbringas här.


Har äntligen grävt klart för nya jordgubbarna. Skittungt och svettigt, men nu ser det riktigt ordningsamt ut.


Fårskallarna har fått flytta över en sväng i "vinterhagen". Den är så grön och fin och behöver betas en sväng. Så får de ulliga lite omväxling också. De vill gärna hälsa på katterna men det vill inte katterna... Närmare än så här går inte Herman.Ullfiorna har fått en ny möbel i hagen, gödselstack.

lördag 2 juni 2012

Loppissommaren har startat


Idag var det dags för årets första loppis/auktion förlagd på fotbollsplan. Vi har några favoriter som återkommer men nu var det första gången vi åkte till Edsvära. Rikigt bra var det faktiskt. Hittade jättefina saker och vädret var på vår sida. Ovan är ett fat från Nittsjö. Tillverkningsår; 1934-1946. 25 pix kostade  den!


Här är ett fat från servisen Astrid från Gefle. Såg att det var gammalt och det visade sig att tillverkningsåren var 1913-25. 25 pix för den.


Här blev det lite dyrare. 40 kronor för Gefles Solbritt. 1945-56.


10 kronor fick jag ge för den fina plastkannan från Västtyskland. Jag tänker att den ska vara full med vaniljsås...


Är väldigt svag för konstiga broderade tavlor. Denna åker nog upp i hallen där vi har en annan färgglad skapelse. 20 kronor.


30 kronor kostade denna superfina ullmatta. Lite sliten på ett ställe, men inte hål. Gillar färgerna jättemycket.


I tisdags åkte vi ner till sjön och letade badklippor inför sommaren. Vi hittade flera fina platser. Det är så fint vid vattnet. Det glittrar och kluckar.
 


Inte en hel strand men en liten strandbit för barn, gamla och hundar kanske. 


Växte i hela skogen vid sjön.